Składniki na 2 porcje:
- pół torebki mieszanki sałat np. z rukolą
- pół brokuła
- pół pęczka rzodkiewek
- 2 jajka
- 2 łyżki pestek dyni
- 150-180 g jogurtu naturalnego
- 1/2 ząbka czosnku
- miód lub syrop klonowy (1 łyżka + 1 łyżeczka)
- oliwa extra vergine (2 łyżki + 1 łyżeczka)
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
- Ugotować na twardo 2 jajka.
- Ugotować w osolonej wodzie brokuła (ok. 6-7 minut).
- Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki.
- Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki brokuła oraz pokrojone rzodkiewki.
- Przygotować pierwszy sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu i 1 łyżka soku z cytryny oraz w osobnej miseczce drugi sos jogurtowy: 150-180 g jogurtu naturalnego, 1/2 posiekanego ząbka czosnku, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta mielonej papryki.
- Sałatkę doprawić solą, pieprzem, skropić przygotowanym pierwszym sosem. Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Polać sosem jogurtowym. Na koniec można posypać całość pestkami dyni.
- Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com