Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką

sałatka z brokułem i rzodkiewką

Składniki na 2 porcje:

  • pół torebki mieszanki sałat np. z rukolą
  • pół brokuła
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 150-180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 ząbka czosnku
  • miód lub syrop klonowy (1 łyżka + 1 łyżeczka)
  • oliwa extra vergine (2 łyżki + 1 łyżeczka)
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, papryka

Przygotowanie:

  • Ugotować na twardo 2 jajka.
  • Ugotować w osolonej wodzie brokuła (ok. 6-7 minut).
  • Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki.
  • Na talerzach wyłożyć umytą sałatę. Dodać różyczki brokuła oraz pokrojone rzodkiewki.
  • Przygotować pierwszy sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka miodu i 1 łyżka soku z cytryny oraz w osobnej miseczce drugi sos jogurtowy: 150-180 g jogurtu naturalnego, 1/2 posiekanego ząbka czosnku, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta mielonej papryki.
  • Sałatkę doprawić solą, pieprzem, skropić przygotowanym pierwszym sosem. Ułożyć połówki ugotowanych jajek. Polać sosem jogurtowym. Na koniec można posypać całość pestkami dyni.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

Dodaj komentarz