Makaron z pieczarkami, cukinią i bakłażanem

makaron z pieczarkami cukinia baklazanem

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego)
  • 1 cukinia (250 g)
  • 1 bakłażan (250-300 g)
  • 250 g pieczarek
  • 125 g serka ricotta nisko tłuszczowego (½ opakowania)
  • 3 duże garści świeżego szpinaku (ok. 100 g)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina
  • 1 cebula
  • duży ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane
  • dodatki: parmezan

Przygotowanie:

  • Przygotować warzywa: umyć pieczarki, cukinię i bakłażana. Pokroić: pieczarki w ćwiartki, cukinię i bakłażana najpierw w grube plastry, a następnie w ćwiartki.
  • Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  • W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy lub masła, podsmażyć cebulę (ok. 2-3 minuty). Następnie dodać pokrojone warzywa i czosnek, dusić na małym ogniu, pod przykryciem ok. 10 minut.
  • Dodać wino i makaron (złamany w pół, żeby zmieścił się na płasko w garnku), dusić ok. 2-3 minuty. Następnie dodać bulion i gotować na małym ogniu ok. 12-15 minut, aż makaron będzie miękki.
  • Następnie dodać pokrojony szpinak, połówki pomidorków i dusić ok. 2 minuty. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Odstawić garnek z ognia, dodać ser ricotta, wymieszać dobrze. Danie podawać posypane parmezanem.
  • Inspiracja: zielonysrodek.pl

makaron z pieczarkami cukinia baklazanem 2

przepis_southbeach_23

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s