Składniki na 2-3 porcje:
- 2-3 duże płaty polędwicy z dorsza (bez skóry, ok. 500-650 g)
- 3 bataty
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek
- świeże zioła: rozmaryn
- do smażenia: oliwa
Sos koperkowy:
- mały pęczek koperku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 łyżeczka majonezu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 220 st.C (góra-dół, bez termoobiegu).
- Bataty obrać i pokroić w słupki (jak na frytki), włożyć do miski, przyprawić 2 szczyptami soli, tymiankiem i pieprzem. Dodać łyżkę listków rozmarynu i 3-4 łyżki oliwy, wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej umieścić w odstępach bataty. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie 3-5 minut zapiekać w opcji grill.
- Rybę delikatnie opłukać w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć na desce i natrzeć solą i pieprzem z obydwóch stron. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Rybę smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażoną rybę można dodać do batatów na ostatnie 3-5 minut pieczenia.
- Sos koperkowy: w blenderze umieścić i wymieszać: 4 łyżki drobno posiekanego koperku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę śmietany, 1 łyżeczkę majonezu, szczyptę soli, pieprzu i ksylitolu.
- Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com