Ryba z batatami i sosem koperkowym

dorsz z batatami 1

Składniki na 2-3 porcje:

  • 2-3 duże płaty polędwicy z dorsza (bez skóry, ok. 500-650 g)
  • 3 bataty
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • świeże zioła: rozmaryn
  • do smażenia: oliwa

Sos koperkowy:

  • mały pęczek koperku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka majonezu

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 220 st.C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Bataty obrać i pokroić w słupki (jak na frytki), włożyć do miski, przyprawić 2 szczyptami soli, tymiankiem i pieprzem. Dodać łyżkę listków rozmarynu i 3-4 łyżki oliwy, wymieszać dokładnie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej umieścić w odstępach bataty. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie 3-5 minut zapiekać w opcji grill.
  • Rybę delikatnie opłukać w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć na desce i natrzeć solą i pieprzem z obydwóch stron. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Rybę smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażoną rybę można dodać do batatów na ostatnie 3-5 minut pieczenia.
  • Sos koperkowy: w blenderze umieścić i wymieszać: 4 łyżki drobno posiekanego koperku, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę śmietany, 1 łyżeczkę majonezu, szczyptę soli, pieprzu i ksylitolu.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

dorsz z batatami 2

 

Dodaj komentarz