Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem

zapiekanka z kurczakiem pieczarkami szpinakiem

Składniki na 2-3 porcje:

  • 220 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • podwójna pierś z kurczaka (ok. 550 g)
  • opakowanie mrożonego szpinaku (300 g)
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 220-250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki śmietany lub serka śmietankowego (opcjonalnie)
  • przyprawy: oregano, słodka papryka, curry, zioła prowansalskie, sól i pieprz
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180 st. C (= 355 st. F).
  • Cebulę obrać, poszatkować drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy lub masła klarowanego, zeszklić cebulę w między czasie dodając 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę).
  • Kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski i dodać łyżkę oliwy oraz przyprawy:  łyżeczki słodkiej papryki,  łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki oregano, ¼ łyżeczki curry. Wymieszać dobrze, aby kurczak pokrył się przyprawami. Po chwili dodać do cebuli, obsmażyć dokładnie z każdej strony.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w grubsze plastry, dodać do kurczaka i smażyć do momentu aż z pieczarek odparuje woda. Pod koniec dodać ½ łyżeczki ziół prowansalskich.
  • Ugotować makaron al dente (na 1,5 litra wody ½ łyżeczki soli). Po ugotowaniu odcedzić i odstawić.
  • Szpinak rozmrozić na drugiej patelni, zaczekać aż odparuje z niego woda. Dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), krojone pomidory oraz łyżeczki soli i 1 łyżeczkę cukru.
  • Połączyć kurczaka i pieczarki ze szpinakiem i pomidorami. Dodać ugotowany makaron, wymieszać dobrze wszystkie składniki. Dodać 2 łyżki serka śmietankowego np. Philadelphia lub śmietany (można pominąć, wtedy danie będzie mniej kaloryczne).
  • Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą lub masłem. Składniki przełożyć do naczynia i posypać startym serem.
  • Piec przez 15-18 minut, aż ser się roztopi.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s