Ryba z kalafiorem i brokułem

karmazyn z brokułem i kalafiorem

Składniki na 3 porcje:

  • 350-400 g filetów z ryby morskiej (np. karmazyn)
  • 250-300 g kalafiora
  • 250-300 g brokuła
  • 100-150 g śmietany jogurtowej, niskotłuszczowej
  • 100-150 g żółtego sera
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • kilka łyżek mąki pełnoziarnistej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 st.C (= 395 st.F).
  • Kalafior i brokuły obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i podzielić na małe różyczki.
  • Filety rybne doprawić: solą, pieprzem, polać sokiem z połowy cytryny. Rybę obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie odsączyć na papierze i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dookoła ułożyć różyczki kalafiora i brokuła.
  • Przygotować sos: wymieszać śmietanę, starty ser, jajka, posiekany koperek i przyprawić solą i pieprzem.
  • Sosem polać kalafior, brokuły i rybę, naczynie wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: gotujmy.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s