Warzywna lasagne z kalafiorem

warzywna lasagna z kalafiorem

Składniki na 6 porcji:

  • 9 płatów makaronu pełnoziarnistego do lasagne
  • mały kalafior (ok. 500 g po obraniu)
  • 1 duży batat (ok. 350 g)
  • 1 czerwona papryka (ok. 320 g)
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 duże garści świeżego szpinaku (ok. 100 g)
  • 150-200 g sera żółtego
  • duża butelka przecieru pomidorowego (ok. 680 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, curry, zioła prowansalskie
  • świeże zioła: bazylia
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie:

  • Przygotować warzywa – umyć kalafior, obrać z liści, kawałki podzielić na bardzo małe różyczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Batata i paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  • W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, podsmażyć 2-3 minuty. Następnie dodać różyczki kalafiora, smażyć je min. 15 minut, następnie dodać paprykę oraz batata i smażyć kolejne 12-15 minut. W między czasie dodać przyprawy: 4-5 szczypt soli, szczyptę pieprzu, szczyptę ostrej papryki, szczyptę curry.
  • W średnim rondelku rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać przecier pomidorowy, zagotować delikatnie, dodać posiekaną świeżą bazylię, oraz przyprawy: sól, pieprz, łyżeczkę cukru, łyżeczkę ziół prowansalskich.
  • Przygotować pozostałe składniki: odcedzić i przepłukać czerwoną fasolę, umyć szpinak oraz zetrzeć ser żółty.
  • W dużym garnku zagotować wodę, dodać sól i podgotować płaty makaronu przez 3-4 minuty (najlepiej w partiach po 3 sztuki).
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C (góra-dół). Naczynie do zapiekania (o wymiarach ok. 20 x 30 cm) wysmarować oliwą.
  • Ułożyć warstwy: trzy płaty makaronu, sos pomidorowy (3-4 małe chochelki), połowę czerwonej fasoli, połowę warzyw, połowę szpinaku, ⅓ sera żółtego oraz ponownie wszystkie warstwy: trzy płaty makaronu, sos pomidorowy (3-4 małe chochelki), resztę czerwonej fasoli, resztę warzyw, resztę szpinaku, ⅓ sera żółtego, ostatnie płaty makaronu, resztę sosu pomidorowego. Na koniec posypać resztką sera żółtego, wstawić do piekarnika i zapiekać 15 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: cookieandkate.com

warzywna lasagna z kalafiorem (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s