Spaghetti z marchewką i papryką

makaron z młoda marchewka

Składniki na  2 porcje:

  • 120 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 8-10 młodych marchewek (z natką)
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g śmietany jogurtowej 10%
  • pęczek koperku
  • przyprawy: sól
  • do smażenia: 1 łyżka oliwy lub klarowanego masła

Przygotowanie:

  • Młode marchewki obrać za pomocą obieraczki (zwykłej lub julienne) a’la makaron spaghetti.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paski.
  • Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy (lub klarowanego masła), dodać cebulę, po minucie paprykę i marchewkę. Dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie.
  • Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, al dente (ok. 8-10 minut).
  • Do warzyw dodać rozgnieciony ząbek czosnku, 200 g śmietany, posiekany koperek i 2 szczypty soli. Wymieszać.
  • Na patelnię dodać odcedzony makaron i wymieszać ponownie.
  • Posypać dużą ilością koperku.
  • Przepis pochodzi ze strony: qchenne-inspiracje.blogspot.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s