Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów

zupa z pieczonej papryki

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 3 duże czerwone papryki
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 420-500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 ml śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ostra papryka

Przygotowanie:

  • Przygotować 2 l bulionu warzywnego.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st.C (= 355 st.F).
  • Pomidory z puszki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Paprykę umyć, przekroić na pół i przełożyć do oddzielnego naczynia. Pomidory i paprykę piec przez 30-35 minut. Odstawić do wystudzenia. Z upieczonej papryki ściągnąć skórkę.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć cebulę aż się przyrumieni.
  • Do wysokiego garnka przełożyć podsmażoną cebulę, przecier pomidorowy, pieczone pomidory i paprykę, cały pęczek bazylii, 2 zgniecione ząbki czosnku i zalać 2 l bulionu.
  • Gotować ok. 30 – 40 minut, a następnie zmiksować na gładki krem.
  • Dodać przyprawy: ok. 4 szczypty soli, pieprz, tymianek, ostrą paprykę.
  • Przepis pochodzi ze strony: qchenne-inspiracje.blogspot.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s