Gołąbki z kaszą i pieczarkami

golabki z kasza i pieczarkami

Składniki:

  • główka kapusty włoskiej
  • 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (2 torebki)
  • 500 – 750 g pieczarek
  • 5 cebul (3 do farszu + 2 do sosu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, cząber, oregano, bazylia, liść laurowy, ziele angielskie
  • świeże zioła: koperek, oregano/ bazylia
  • do smażenia: oliwa lub masło klarowane

Przygotowanie:

  • Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu (ok. 10 minut).
  • Liście kapusty umyć a następnie przelać wrzątkiem.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić drobno. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zeszklić cebulę do farszu, a następnie dodać pieczarki. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż do odparowania wody z pieczarek.
  • W dużym garnku rozgrzać tłuszcz, dodać resztę cebuli oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć. Dodać krojone pomidory oraz przyprawy: sól, szczyptę pieprzu, szczyptę papryki ostrej, łyżeczkę papryki słodkiej oraz łyżeczkę cząbru oraz ulubione zioła typu oregano, bazylia. Dusić ok. 15 minut. Pomidory zblendować, dodając nieco ciepłej wody, aby uzyskać oczekiwaną konsystencję sosu.
  • Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, pieczarki z cebulą, doprawić pieprzem i ok. 2 łyżeczkami soli. Dokładnie wymieszać, ewentualne dodać posiekany świeży koperek i ulubione przyprawy, aby farsz był bardziej wyrazisty w smaku.
  • Z liści kapusty ściąć na płasko grube łodygi, które były połączone z głąbem. Na każdego liścia nałożyć porcję farszu, zwinąć gołąbka ciasno w rulonik, a następnie boki wcisnąć delikatnie palcem do wnętrza. Gołąbki przełożyć do sosu pomidorowego, dodać 2-3 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego. Dusić 20 minut pod przykryciem.
  • Przepis pochodzi z książki „Vege na diecie” M.Makarowska

golabki z kasza i pieczarkami 1przepis_southbeach_23

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s