Składniki na 4 porcje (forma 25 cm):
- 250 g mąki (np. krupczatka, tortowa, typ 450-550)
- 125 g zimnego masła 82% tłuszczu
- 2 żółtka do ciasta + 1 żółtko do sosu
- ½ główki brokuła
- ½ czerwonej papryki
- ½ puszki kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 70 g sera żółtego
- ½ szklanki śmietany (ok. 120 g)
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- do smażenia: masło klarowane lub oliwa
Przygotowanie:
- Do miski lub malaksera przełożyć 250 g przesianej mąki, ½ łyżeczki soli. Odmierzyć 125 g masła i nożem pokroić je w cm kostkę. Połączyć składniki (siekając nożem lub pulsacyjnie mieszać w malakserze), następnie dodać 2 żółtka. Wyrobić ciasto na gładką kulę, w między czasie dodając ok. 2-3 łyżki lodowatej wody (ciasto wyrabiać jak najszybciej, aby nie ociepliło się za bardzo w rękach). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 – 60 minut.
- W średnim garnku zagotować wodę (bez dodatku soli), dodać brokuł i gotować krótko ok. 4-5 min. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego lub oliwy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i krótko podsmażyć.
- Piekarnik nagrzać do 200 st.C (= 395 st.F), góra-dół.
- Formę na tartę nasmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować na kawałku folii – na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ciasto wraz z folią nawinąć na wałek i delikatnie odwijając wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Najlepiej ponownie włożyć ciasto do lodówki na 10-15 minut.
- Piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
- Następnie na spód wyłożyć składniki – podsmażoną paprykę z cebulą, kukurydzę oraz różyczki brokuła.
-
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z 1 żółtkiem, dodać przyprawy: szczyptę soli, szczyptę pieprzu, szczyptę papryki słodkiej. Wylać sos na tartę. Posypać tartym serem.
- Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 st.C i piec tartę 14-15 minut.