Tarta z brokułem, papryką i kukurydzą

tarta z brokulem, papryka, kukurydza 2
Składniki na 4 porcje (forma 25 cm):

  • 250 g mąki (np. krupczatka, tortowa, typ 450-550)
  • 125 g zimnego masła 82% tłuszczu
  • 2 żółtka do ciasta + 1 żółtko do sosu
  • ½ główki brokuła
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 70 g sera żółtego
  • ½ szklanki śmietany (ok. 120 g)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie:

  • Do miski lub malaksera przełożyć 250 g przesianej mąki, ½ łyżeczki soli. Odmierzyć 125 g masła i nożem pokroić je w cm kostkę. Połączyć składniki (siekając nożem lub pulsacyjnie mieszać w malakserze), następnie dodać 2 żółtka. Wyrobić ciasto na gładką kulę, w między czasie dodając ok. 2-3 łyżki lodowatej wody (ciasto wyrabiać jak najszybciej, aby nie ociepliło się za bardzo w rękach). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 – 60 minut.
  • W średnim garnku zagotować wodę (bez dodatku soli), dodać brokuł i gotować krótko ok. 4-5 min. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego lub oliwy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić, po chwili dodać pokrojoną w kostkę paprykę i krótko podsmażyć.
  • Piekarnik nagrzać do 200 st.C (= 395 st.F), góra-dół.
  • Formę na tartę nasmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować na kawałku folii – na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ciasto wraz z folią nawinąć na wałek i delikatnie odwijając wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem. Najlepiej ponownie włożyć ciasto do lodówki na 10-15 minut.
  • Piec przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić (jeśli spód tarty będzie dobrze ostudzony, nie namoknie od nadzienia podczas pieczenia).
  • Następnie na spód wyłożyć składniki – podsmażoną paprykę z cebulą,  kukurydzę oraz różyczki brokuła.
  • Przygotować sos: śmietanę wymieszać z 1 żółtkiem, dodać przyprawy: szczyptę soli, szczyptę pieprzu, szczyptę papryki słodkiej. Wylać sos na tartę. Posypać tartym serem.
  • Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 st.C i piec tartę 14-15 minut.

tarta z brokulem, papryka, kukurydza

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s