Boeuf Strogonow


Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • pieczarki 220-250 g
  • 500 ml wody lub bulionu
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Wołowinę pokroić w cienkie paski i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i w dwóch partiach obsmażyć mięso, aż będzie rumiane. Lekko posolić w trakcie smażenia. Przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać 500 ml wody lub bulionu wołowego. Przykryć i gotować na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 1 dużą cebulę pokroić w piórka (nie szatkować bardzo), obsmażyć na oliwie na patelni, dodać do gotującej się w garnku wołowiny. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiartki lub plasterki, podsmażyć pieczarki i również dodać do mięsa. Pokroić 1 paprykę zieloną i 1 czerwoną w cienkie paski, podsmażyć na oliwie, dodać do garnka.Wszystko razem wymieszać i dusić, aż wołowina będzie miękka. W razie potrzeby dolać więcej wody lub bulionu – sosu powinno być sporo.
  • Gdy mięso jest już miękkie, dodać pokrojone w paski 2 ogórki, dodać 150 g koncentratu pomidorowego i łyżeczkę musztardy. Doprawić pieprzem, ew. solą.
  • Garnek zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać (można też całkiem zrezygnować ze śmietany lub dodać po łyżeczce na każdej porcji tuż przed podaniem).
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s