Naleśniki po meksykańsku (bez mięsa)

nalesniki po meksykansku

Składniki na 8 naleśników:

Naleśniki:

  • 300 ml mleka
  • 110 g mąki orkiszowej (typ 630-800) lub pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • szczypta soli

Farsz:

  • 180-200 g ryżu długoziarnistego np. parboiled
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy (bez cukru)
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego do ryżu
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego (można więcej)
  • 150 g sera cheddar lub gouda
  • dodatki: czerwona kapusta ( małej główki), sałata (kilka liści), dojrzałe awokado
  • przyprawy: chili, sól, pieprz
  • do smażenia: oliwa
  • sok z cytryny do skropienia czerwonej kapusty

Przygotowanie:

  • Naleśniki: W dużej misce umieścić suche składniki: 110 g mąki (ok. ¾ szklanki), szczyptę soli. Wbić 2 jajka oraz wlać 100 ml mleka. Zmiksować lub wymieszać, następnie dodać pozostałe 200 ml mleka. Masło (ok. 25 g) rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić ciasto na 30 minut, aby zrobiło się bardziej gęste i elastyczne.
  • Patelnię ok. 26-28 cm bardzo mocno rozgrzać (bez dodatku tłuszczu). Ciasto nalewać niedużą chochelką (ok. 100 ml ciasta na 1 naleśnika), rozlać ciasto, szybko obracając patelnią. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu, ok. 2-2,5 minuty z pierwszej strony i ok. 1 minutę z drugiej strony.
  • Talerz z usmażonymi naleśnikami przykrywać mocno wilgotną, bawełnianą ściereczką (dość kruche naleśniki staną się elastyczne, nie będą się łamać).
  • Farsz: Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, cebulę podsmażyć, po ok. 2 minutach dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Dodać suchy ryż i dużą szczyptę przyprawy chili. Podsmażać przez ok. 5 minut, często mieszając. Ryż powinien być lekko zeszklony i zbrązowiony. Podgrzać bulion, dodać do niego 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego i wymieszać. Ryż zalać bulionem, dodać 2 szczypty soli i szczyptę pieprzu. Patelnię przykryć i gotować  ryż ok. 20 minut na małym/średnim ogniu.
  • Jak ryż wchłonie cały bulion, dodać odcedzoną i przepłukaną kukurydzę z fasolą oraz przecier pomidorowy. Pomidora obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę i dodać do farszu. Ewentualnie doprawić jeszcze solą.
  • Przygotować dodatki: Kapustę czerwoną umyć, pokroić w paseczki, skropić sokiem z cytryny. Awokado obrać, pokroić w łódeczki. Sałatę umyć, pokroić drobno. Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
  • Na każdego naleśnika wyłożyć ok. 2-3 łyżki farszu, posypać serem  oraz ułożyć dodatki: sałatę, czerwoną kapustę, awokado. Zawijać dowolnie.
  • Inspiracja ze strony: kwestiasmaku.com

nalesniki po meksykansku 2

Dodaj komentarz