Makaron ze szparagami, groszkiem i pomidorami

makaron ze szparagami

Składniki na 3-4 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • pęczek szparagów zielonych (500 g)
  • 200 g mrożonego groszku
  • 2 średnie pomidory
  • 100 g parmezanu
  • garść listków mięty
  • 4 łyżki oliwy
  • cytryna
  • przyprawy: sól

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki, obrać obieraczką (najwygodniej na odwróconej do góry dnem miseczce), przekroić na 3-4 mniejsze kawałki.
  • W dużym garnku zagotować ok. 2 litry wody. Dodać 1,5 łyżeczki soli oraz makaron. Od momentu ponownego zagotowania się wody, gotować makaron przez 6-7 minut. Następnie dodać szparagi i mrożony groszek. Gotować jeszcze 3-4 minuty. Odcedzić dobrze wodę.
  • Dodać do garnka 4 łyżki oliwy, łyżeczkę startej skórki z cytryny, łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.
  • Listki mięty umyć i posiekać. Pomidora umyć, obrać ze skórki, pokroić w większą kostkę. Dodać składniki do garnka. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Przepis pochodzi ze strony: mynewroots.org

przepis_southbeach_23
makaron ze szparagami (1)

makaron ze szparagami (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s