Placki a’la pancakes z truskawkami i bananami

placuszki z truskawkami i bananami

Składniki na 8-9 placków:

  • 170 g jogurtu naturalnego, rzadkiego
  • 100 g mąki orkiszowej (ok. ¾ szklanki)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 1 banan i/lub kilka truskawek
  • dodatki: cukier puder

Przygotowanie:

  • Do miski przelać jogurt naturalny, dodać całe jajko i łyżkę roztopionego oleju lub masła. Dodać suche składniki: łyżkę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, małą szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto (powinno być dość gęste).
  • Przygotować owoce: umyć i pokroić je w grubsze plasterki.
  • Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku tłuszczu. Nakładać porcje ciasta (ok. 1 pełna łyżka na 1 placka) i smażyć na średnim ogniu ok. 2-2,5 minuty. Następnie włożyć w każdego placka 2 plasterki truskawki i/lub banana i docisnąć je, aby zagłębiły się w ciasto.
  • Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-2,5 minuty, do zrumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem. Przed smażeniem kolejnych należy umyć patelnię, aby następne placuszki nie miały zabrudzeń po poprzedniej partii.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

placuszki z truskawkami i bananami 1

Dodaj komentarz