Składniki na 8-9 placków:
- 170 g jogurtu naturalnego, rzadkiego
- 100 g mąki orkiszowej (ok. ¾ szklanki)
- 1 duże jajko
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mała szczypta soli
- 1 banan i/lub kilka truskawek
- dodatki: cukier puder
Przygotowanie:
- Do miski przelać jogurt naturalny, dodać całe jajko i łyżkę roztopionego oleju lub masła. Dodać suche składniki: łyżkę cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia, małą szczyptę soli oraz przesianą mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto (powinno być dość gęste).
- Przygotować owoce: umyć i pokroić je w grubsze plasterki.
- Dobrze rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku tłuszczu. Nakładać porcje ciasta (ok. 1 pełna łyżka na 1 placka) i smażyć na średnim ogniu ok. 2-2,5 minuty. Następnie włożyć w każdego placka 2 plasterki truskawki i/lub banana i docisnąć je, aby zagłębiły się w ciasto.
- Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2-2,5 minuty, do zrumienienia. Podawać posypane cukrem pudrem. Przed smażeniem kolejnych należy umyć patelnię, aby następne placuszki nie miały zabrudzeń po poprzedniej partii.
- Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com