Zupa brokułowa ze szpinakiem

zupa brokulowa ze szpinakiem

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 brokuł (500 g)
  • 2 ziemniaki (180 g)
  • 2 garści świeżego szpinaku (60 g)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, curry, gałka muszkatołowa
  • dodatki: jogurt naturalny, słonecznik, kiełki brokuła

Przygotowanie:

  • Ugotować kaszę jaglaną (½ szklanki suchej kaszy przepłukać na sitku zimną wodą, a następnie gorącą wodą lub wrzątkiem, przesypać do rondelka i zalać szklanką wody, zagotować, dodać ½ łyżeczki soli i gotować pod przykryciem ok. 15 minut. Jak kasza wchłonie wodę, odstawić garnek z ognia).
  • W większym garnku podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do garnka z cebulą. Zalać bulionem warzywnym, zagotować, dodać łyżeczkę cukru (dla zachowania koloru brokuła) i gotować na mniejszym ogniu ok. 10 minut.
  • Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dodać go wraz z umytym szpinakiem. Gotować 5 minut.
  • Zupę zmiksować blenderem na krem. Dodać przyprawy: 1½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ok. 1½ łyżeczki soli.
  • Zupę podawać  z dodatkiem jogurtu naturalnego, podprażonego słonecznika i/lub kiełkami brokuła.
  • Przepis pochodzi ze strony: kingaparuzel.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s