Sałatka z awokado, pomidorkami i winogronami

sałatka z awokado i winogronami (3)

Składniki na 1 porcję:

  • 2 garści mieszkanki sałat
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 winogron
  • 1/2 małego awokado
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • garść włoskich orzechów
  • łyżeczka czerwonej cebuli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano

Przygotowanie:

  • Sałatę umyć, osuszyć, wyłożyć na talerz.
  • Awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki i winogrona umyć i przekroić na pół. Ułożyć składniki na sałacie. Dodać garść włoskich orzechów (najlepiej wcześniej uprażonych na suchej patelni).
  • Opcjonalnie posiekać drobno mały kawałek czerwonej cebuli i posypać wierzch sałatki.
  • Przygotować sos winegret – wymieszać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, dodać pieprz, szczyptę soli i suszone oregano. Sos winegret można również zastąpić samą oliwą lub oliwą połączoną z octem balsamicznym.
  • Całość polać sosem, posypać tartym parmezanem.

Dodaj komentarz