Składniki na 1 porcję:
- 2 garści mieszkanki sałat
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 winogron
- 1/2 małego awokado
- 2 łyżki tartego parmezanu
- garść włoskich orzechów
- łyżeczka czerwonej cebuli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano
Przygotowanie:
- Sałatę umyć, osuszyć, wyłożyć na talerz.
- Awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki i winogrona umyć i przekroić na pół. Ułożyć składniki na sałacie. Dodać garść włoskich orzechów (najlepiej wcześniej uprażonych na suchej patelni).
- Opcjonalnie posiekać drobno mały kawałek czerwonej cebuli i posypać wierzch sałatki.
- Przygotować sos winegret – wymieszać 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, dodać pieprz, szczyptę soli i suszone oregano. Sos winegret można również zastąpić samą oliwą lub oliwą połączoną z octem balsamicznym.
- Całość polać sosem, posypać tartym parmezanem.