Bakłażany faszerowane (z mięsem)

bakłażany faszerowane mięsem
Składniki na 2-4 porcje:

  • 450-500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 duże bakłażany
  • 1 średnia cukinia
  • 2 duże lub 3 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka, oregano
  • do dekoracji: świeża bazylia

Przygotowanie:

  • Nastawić piekarnik na 200 st.C (=400 st.F)
  • Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, a następnie dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
  • Dodać mięso mielone, usmażyć je dobrze rozdrabniając w trakcie smażenia. Dodać przyprawy: sól, pieprz, tymianek, paprykę, oregano.
  • Bakłażany umyć, przekroić na pół, wydrążyć nożem lub łyżką 2/3 miąższu z środka, obficie posolić każdą część, odstawić na ok. 20-30 minut, aż bakłażan puści soki. Po tym wypłukać je pod wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • Cukinię i pomidory obrać, pokroić na kosteczkę, dodać do mięsa. Dodać 1 dużą łyżkę koncentratu. Wymieszać dobrze, dusić dopóki cukinia nie będzie miękka.
  • Wnętrze bakłażanów posypać znów solą, wypełnić nadzieniem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem. Piec przez 35 minut. Przed podaniem posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
  • Przepis pochodzi ze strony: dietasouthbea.ch

bakłażany faszerowane miesem

przepis_southbeach_123

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s