Kapuśniak

kapuśniak

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 małych ziemniaczków
  • 1 średnia lub duża cebula
  • świeży koperek
  • do smażenia: oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, chili, cukier

Przygotowanie:

  • Przygotować 1,5 l wywaru warzywnego wg tego przepisu.
  • Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie, krótkie paseczki, posypać 2 dużymi szczyptami soli. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pietruszkę obrać i pokroić na podłużne słupki.
  • W dużym garnku zagotować wywar, dodać marchewkę i pietruszkę. Posolić i gotować przez ok. 5 – 7 minut.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Po chwili dodać kapustę. Gotować przez około 5 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać sos pomidorowy i gotować do 10 minut. Doprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę chilli i 1 łyżeczką cukru. Przełożyć do garnka z zupą i wymieszać.
  • Podawać z posiekanym, świeżym koperkiem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s