Składniki na 8 porcji:
- 550-600 g filetu z kurczaka
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 2 puszki kukurydzy
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 6 ogórków kiszonych
- 2 cebule
- do smażenia: masło klarowane, oliwa lub olej rzepakowy
- do zagęszczenia: 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki pszennej
- przyprawy: sól, majeranek, słodka papryka, ostra papryka
Przygotowanie:
- Przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzać ½ łyżki masła i łyżkę oliwy lub oleju, zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki i mieszając smażyć przez 3-4 minuty.
- Dodać pokrojona paprykę i dalej podsmażać przez 2-3 minuty. Dodać przyprawy: 4 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczkę ostrej papryki.
- Wlać 1 litr gorącego bulionu i zagotować. Kurczaka umyć, obrać i pokroić w kostkę, a następnie przełożyć do gotującego się na większym ogniu bulionu i gotować przez ok. 5 minut.
- Kukurydzę odcedzić, dodać do garnka i gotować kolejne 5 minut.
- Ogórki kiszone obrać (opcjonalnie) i pokroić w kostkę.
- Wlać 500 ml passaty pomidorowej, dodać ogórki oraz przyprawy: 2 łyżeczki majeranku i łyżeczkę soli. Gotować 5 minut.
- Na suchą patelnię wsypać łyżkę mąki, podsmażyć ją, cały czas mieszając, uważając, żeby nie przypaliła się. Jak będzie lekko złota dodać łyżkę masła i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, następnie dodać kilka łyżek zupy, cały czas energicznie mieszając. Przelać zasmażkę do garnka, wymieszać i ponownie zagotować.
- Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com