Ciasto piernikowe

piernik

Składniki na ok. 12 porcji:

  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 200 g cukru trzcinowego, drobnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1⅓ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ słoiczka powideł śliwkowych (ok. 150 g)
  • polewa: 100 g czekolady gorzkiej + 50 g masła
  • do dekoracji: płatki migdałów lub orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 24 cm lub brytfankę o wymiarach 30×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • 100 g masła pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do rondelka, dodać 2 łyżki kakao, 2 łyżki przyprawy piernikowej i 2 łyżki miodu. Wymieszać i trzymając na małym ogniu rozpuścić składniki, tak aby uzyskać gładką masę. Odstawić, dodać 250 ml mleka, wymieszać, dodać 3 jajka i ponownie dobrze rozmieszać.
  • Do większej miski wsypać 200 g mąki, dodać 200 g cukru, 1⅓ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszać, aby pozbyć się ewentualnych gródek kakao czy cukru. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale szybko, tylko do połączenia się składników).
  • Masę przelać do foremki i wstawić do piekarnika na 28 – 30 minut (piec do suchego patyczka). Wyjąć ciasto z piekarnika bezpośrednio po pieczeniu i pozostawić do ostudzenia.
  • Przygotować polewę: w rondelku roztopić na małym ogniu połamaną na kosteczki tabliczkę czekolady i 50 g masła.
  • Ciasto przekroić poziomo na 2 blaty. Dolny posmarować grubą warstwą powideł śliwkowych (ok. pół słoiczka), przykryć drugim, a wierzch posmarować polewą. Udekorować płatkami migdałów lub włoskimi orzechami.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s