Ciasteczka brownie

brownie

Składniki na 16 ciasteczek:

  • 100 g czekolady gorzkiej + 50 g mlecznej
  • 120 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru (ok. 150 g)
  • ½ szklanki cukru pudru (ok. 60 g)
  • 2 jajka rozm. L lub 3 rozm. M
  • ½ szklanki niesłodzonego kakao (ok. 50-60 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 260 g)
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  • Masło i jajka wyciągnąć z lodówki ok. 2 godziny przed przygotowaniem ciasteczek.
  • Miękkie masło pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać brązowy cukier i cukier puder, i zmiksować razem z masłem na puszystą masę. Następnie dodać po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym.
  • Dodać kakao, krótko zmiksować, dodać mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą, ¾ łyżeczki sody i ½ łyżeczki soli. Zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.
  • Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki, dodać do ciasta, wymieszać i włożyć ciasto na 15 minut do lodówki.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  • Blaszki do pieczenia wyłożyć papierem. Wyciągnąć ciasto, aby uformować ciasteczka – nabrać kopiastą łyżkę ciasta, ulepić kulkę, położyć na blaszce i  spłaszczyć. Ułożyć ok. 8 ciasteczek na blaszce w sporych odległościach od siebie, aby mogły rozpłynąć się na boki.
  • Piec ciasteczka 10 minut, a później zostawić na blaszce na 10-15 minut do stężenia.
  • Przepis pochodzi ze strony: karmelowy.pl

brownie2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s