Składniki na 4 porcje:
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- ½ kg ziemniaków
- 3 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ok. 150-160 g)
- mały kubek śmietany 18% (180 g)
- opcjonalnie: pokruszony sera feta
- świeże zioła: koperek lub tymianek
- do smażenia: oliwy, masło klarowane
Przygotowanie:
- Przygotować bulion warzywny wg tego przepisu.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę.
- W garnku podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła klarowanego, dodać ziemniaki i podsmażyć je przez ok. 5 minut (często mieszając).
- Wlać do garnka gorący bulion. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem. Dodać mrożoną fasolkę i gotować kolejne 15 minut.
- Do śmietany wlać 2 chochelki gorącej zupy i wymieszać intensywnie. Przez sitko stopniowo dodawać do zupy w garnku, jednocześnie mieszając. Dodać ½ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, wkroić trochę marchewki z bulionu.
- Posypać świeżymi ziołami: koperkiem lub tymiankiem. Opcjonalnie można podawać z pokruszoną fetą.
- Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Piękne, apetyczne zdjęcia!
PolubieniePolubienie