Zupa ziemniaczana z zieloną fasolką

zupa ziemniaczana z fasolka

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • ½ kg ziemniaków
  • 3 garści mrożonej zielonej fasolki szparagowej (ok. 150-160 g)
  • mały kubek śmietany 18% (180 g)
  • opcjonalnie: pokruszony sera feta
  • świeże zioła: koperek lub tymianek
  • do smażenia: oliwy, masło klarowane

Przygotowanie:

  • Przygotować bulion warzywny wg tego przepisu.
  • Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę.
  • W garnku podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła klarowanego, dodać ziemniaki i podsmażyć je przez ok. 5 minut (często mieszając).
  • Wlać do garnka gorący bulion. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem. Dodać mrożoną fasolkę i gotować kolejne 15 minut.
  • Do śmietany wlać 2 chochelki gorącej zupy i wymieszać intensywnie. Przez sitko stopniowo dodawać do zupy w garnku, jednocześnie mieszając. Dodać ½ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, wkroić trochę marchewki z bulionu.
  • Posypać świeżymi ziołami: koperkiem lub tymiankiem. Opcjonalnie można podawać z pokruszoną fetą.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

zupa ziemniaczana z fasolka (2)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s