Fale dunaju z jabłkami

fale dunaju2

Składniki na formę 25 x 30 cm:

  • 3 duże kwaśne jabłka np. Mutsu (ok. 800 g)
  • 170 g masła (mniejsza kostka)
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek rozmiar L
  • 200 g mąki tortowej
  • 1½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 płaskie łyżki kakao

Składniki na krem:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru, 2 x 60g)
  • 5 płaskich łyżki cukru pudru
  • 800 ml mleka
  • 250 g masła

Składniki na polewę:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
  • tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 70 g masła

Przygotowanie:

  • Masło i jajka wyciągnąć z lodówki przynajmniej 2 godziny wcześniej.
  • W dużej misce odmierzyć cukier, dodać miękkie masło i żółtka, utrzeć mikserem na puszystą masę. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, w między czasie dodając 2 łyżki mleka. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  • W oddzielnej mniejszej misce ubić sztywną pianę z samych białek. Do każdej części ciasta dodać po połowie piany, a do jednej z nich dodać dodatkowo 2 łyżki kakao. Jeśli ciasto będzie bardzo gęste można dodać 2 łyżki mleka. Delikatnie wymieszać.
  • Do foremki wysmarowanej masłem wylać ciasto jasne, rozprowadzić szpatułką. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne, wyrównać.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć twardy środek i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka ułożyć na wierzchu grubszą stroną wciskając w ciasto, przynajmniej do połowy ciasta.
  • Piec przez ok. 40 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  • Do 200 ml mleka wsypać 2 opakowania budyniu i 5 łyżek cukru, wymieszać energicznie. Pozostałą część mleka 600 ml zagotować w garnku.  Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotować ponownie. Mieszać cały czas budyń w czasie jak będzie gęstniał. Następnie odstawić, przykryć folią spożywczą i ostudzić w temperaturze pokojowej.
  • Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Cały czas miksując dodawać powoli po 1 łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, można dodać nieco mleka. Uzyskaną masę wylać na upieczone i ostudzone ciasto.
  • W rondelku umieścić 70 g masła, dodać połamaną czekoladę. Roztopić na małym ogniu, cały czas mieszając. Odczekać, aż czekolada nieco przestygnie i rozsmarować ją na wierzchu ciasta. Wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem wyciągnąć ciasto z lodówki, aby polewa na wierzchu kroiła się wygodnie.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s