Indyjska potrawka z kurczaka

potrawka po indyjsku

Składniki na 3 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 500-600 g)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 180 g śmietany 18% (mały kubek)
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry (można mniej ¾ łyżki)
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa
  • przyprawy: kurkuma, kardamon, chili w proszku, sól, pieprz, cukier
  • świeże zioła: natka pietruszki lub kolendra
  • dodatki: 300 g ryżu parboiled (ok. 1½ szklanki)

Przygotowanie:

  • Kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem.
  • W misce wymieszać drobno posiekany czosnek oraz korzeń imbiru (lub łyżeczkę imbiru w proszku), ¼ łyżeczki chili w proszku, ½ łyżki soku z cytryny oraz łyżkę oliwy. Wymieszać kurczaka z marynatą i odstawić na 5-10 minut.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę. Dodać kurczaka wraz z marynatą i podsmażyć.
  • Następnie zmniejszyć ogień i dodać łyżkę pasty curry, ½ łyżeczki brązowego cukru, łyżkę kurkumy i szczyptę kardamonu. Dokładnie wymieszać i smażyć dalej przez 2 minuty.
  • Dodać śmietanę i mleczko kokosowe, wymieszać i gotować ok. 20 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą do smaku. W między czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu.
  • Przepis pochodzi z połączenia przepisów: naszego znajomego Karana z Indii oraz ze strony: chilitonka.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s