Kaszotto meksykańskie

kaszotto_meksykanskie

Składniki na 4 porcje:

  • ½ szklanki kaszy pęczak (ok. 100-120 g)
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy (ok. 80-90 g)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • puszka czerwonej fasoli (400 g)
  • 8 łyżek kukurydzy (mrożonej)
  • 1 średnia cebula
  • 60 g sera żółtego
  • dodatki: śmietana 10 lub 12%, szczypiorek, opcjonalnie awokado
  • przyprawy: papryka wędzona, sól, chili

Przygotowanie:

  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić cebulę. Suchą kaszę przełożyć na sitko i przepłukać pod bieżącą wodą, dodać do cebuli. Smażyć, ciągle mieszając przez ok. 1-2 minuty. Dodać niecałą łyżeczkę mielonej papryki wędzonej i zalać całość 500 ml bulionu warzywnego. Przykryć i gotować ok.       5 minut. Następnie przepłukać na sitku soczewicę i dodać na patelnię. Wymieszać i gotować kolejne 5 minut.
  • Dodać pomidory, kukurydzę oraz odcedzoną fasolę , wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 15 minut, aż potrawa zgęstnieje.
  • Na koniec dodać ½-¾ łyżeczki soli, opcjonalnie szczyptę chili oraz ok.60 g startego żółtego sera i wymieszać.
  • Wyłożyć na talerze, udekorować śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo można dodać pokrojone awokado.
  • Inspiracja ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s