Spaghetti bolognese

spaghetti-bolognese

Ulubione, długo gotowane spaghetti bolognese

 

Składniki na 3 -4 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego (dobrej jakości, o min. zawartości tłuszczu)
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 500 g passaty pomidorowej (z kartonika)
  • 400-500 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • 50-75 g twardego sera typu Parmezan lub Pecorino
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła: garść świeżej bazylii
  • przyprawy: suszone oregano, chili, cynamon, sól
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie:

  • Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć kolejne 2 minuty.
  • Dodać mięso i smażąc, jednocześnie rozdrabniać je drewnianą łopatką, tak aby mięso było bardzo drobne, bez zbitych kawałków. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.
  • Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki, pomidory w puszce,  passatę, garść świeżej, posiekanej bazylii oraz przyprawy: łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę chili, szczyptę cynamonu i ¾ łyżeczki soli.
  • Zmniejszyć ogień i gotować sos bez przykrycia przez ok. 1,5 godziny, mieszając co jakiś czas.
  • Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wyłożyć na talerze. Polać sosem i posypać drobno startym serem.
  • Przepis pochodzi ze strony: kingaparuzel.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s