Pasta z suszonych pomidorów

pasta-z-suszonych-pomidorow

Zdjęcie pochodzi z Warsztatów Naturalnej Fotografii Produktowej z Mlodzikova

 

Składniki:

  • słoik suszonych pomidorów w oleju, z niską zawartością soli (270 g netto)
  • 100 g słonecznika
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:

  • Słonecznik przepłukać na sitku, a następnie zalać zimną wodą i odstawić na ok. 3 godziny.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego i podsmażyć krótko cebulę. W między czasie dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  • Przełożyć pomidory, słonecznik, cebulę i czosnek do blendera, dolać olej ze słoika (nie wszystko, tak aby zostało trochę oleju na dnie słoika) oraz płaską łyżeczkę cukru.
  • Miksować całość przez ok. 3-4 minuty. Pod koniec dodać 2 łyżki przegotowanej wody, aby uzyskać mniej gęstą pastę.
  • Przepis pochodzi ze strony: olgasmile.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s