Zupa z czerwonej soczewicy

zupa-z-czerwonej-soczewicy-2

Składniki:

  • 1,75 l bulionu warzywnego
  • szklanka suchej czerwonej soczewicy (ok. 180 g)
  • 2 średnie lub duże marchewki
  • mały kawałek selera (ok. 100-120 g)
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • ½ szklanki passaty pomidorowej lub 3 łyżki koncentratu
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • przyprawy: sól, kurkuma, cynamon, curry, chili, imbir, słodka papryka, gałka muszkatołowa, kmin rzymski

Przygotowanie:

  • Soczewicę przepłukać dobrze pod zimną wodą (można ją również namoczyć wcześniej przez ok. 1-2 godziny).
  • Warzywa umyć, obrać i pokroić: marchewkę z plasterki lub ćwiartki, selera w drobną kostkę, seler naciowy w cienkie plasterki.
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno (czosnek w cienkie plasterki). W dużym garnku rozgrzać oliwę lub masło klarowane, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek. Następnie dodać przyprawy: ½ łyżeczki kurkumy, wymieszać, dodać szczyptę cynamonu, a następnie szczyptę chili, ½ łyżeczki curry, ½ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę gałki, szczyptę kminu rzymskiego.
  • Wymieszać i po chwili dodać warzywa, podsmażyć je kilka minut. Następnie wlać bulion, pomidory z puszki i passatę. Przykryć garnek i podgrzać.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w  kostkę. Jak zupa zacznie lekko bulgotać dodać ziemniaki i odcedzoną soczewicę. Gotować ok. 15-20 minut. Na koniec dodać ok. ½-1 łyżeczkę soli.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s