Bigos wegetariański

bigos-wegetarianski

Składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 300 g mrożonych grzybów leśnych
  • szklanka drobnej białej fasoli (ok. 200 g)
  • 2 cebule
  • 1 jabłko np. antonówka
  • 1 średnia marchewka
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 125 ml czerwonego wina półwytrawnego (½ szklanki)
  • 100 g suszonych śliwek
  • ½ łyżki powideł śliwkowych
  • ½ szklanki soku jabłkowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: jałowiec, ziele angielskie, liście laurowe, sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Dzień wcześniej: fasolę przesypać do garnka i zalać poczwórną ilością wody. Moczyć ją przez ok. 10 godzin, ale nie więcej niż 12 godzin.
  • Po namoczeniu odlać całą wodę, fasolę przepłukać i zalać ją świeżą wodą (tak, żeby woda zakrywała fasolę dodatkowo 3-4 cm). Zagotować wodę, gotować ok. 10 minut, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować ok. 60 minut. Pod sam koniec gotowania posolić wodę, a po kilku minutach odstawić garnek z gazu do ostudzenia wody, dopiero wtedy odcedzić fasolę.
  • Grzyby rozmrozić w temperaturze pokojowej.
  • Kiszoną kapustę przełożyć na sitko i przepłukać zimną wodą i odcedzić. Posiekać  na mniejsze kawałki.
  • Do garna wlać bulion warzywny lub grzybowy, dodać kapustę i zagotować. Dodać przyprawy: 2 szczypty soli, 3 ziarna jałowica, 3 ziela angielskie, 3 listki laurowe i pieprz. Wymieszać i gotować przez około 10 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć drobno pokrojone cebule, tak aby były całkiem miękkie. Dodać do kapusty, wymieszać i gotować pod przykryciem przez około 30 minut.
  • Dodać do garnka kolejno: 125 ml czerwonego wina, mały kawałek drobno posiekanej chili, przekrojone suszone śliwki, pół łyżki powideł śliwkowych, łyżkę koncentratu pomidorowego, starte na tarce obrane jabłko i marchewkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Przykryć i gotować przez około 3o minut na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie dolać sok jabłkowy, ugotowaną fasolę oraz pomidory suszone. Gotować kolejne 30 minut. Doprawić do smaku.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s