Tagliatelle z pomidorowym sosem z oliwkami

tagliatelle-z-sosem-pomidrowym-z-oliwkami

Składniki na 1 dużą porcję:

  • 60 g makaronu pełnoziarnistego tagliatelle
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka (ok. 80 g)
  • 10 czarnych oliwek
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • mała garść listków świeżej bazylii
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa

Przygotowanie:

  • Ugotować makaron tagliatelle wg przepisu na opakowaniu (al dente).
  • Na patelni rozgrzać masło klarowane lub oliwę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać marchewkę pokrojoną w talarki. Podlać kilkoma łyżkami wody i gotować pod przykryciem do czasu, aż marchewka będzie dość miękka. Dodać passatę pomidorową i czarne oliwki drobno posiekane. Dusić, aż sos zgęstnieje.
  • Wyłożyć makaron, polać sosem i udekorować listkami bazylii.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s