Zupa marchewkowa z mleczkiem kokosowym

zupa-marchewkowa-z-mleczkiem-kokosowym

Składniki na 4 porcje:

  • 4 bardzo duże marchewki (800 g)
  • 2 ziemniaki (ok. 250 g)
  • 1 mała cebula
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa
  • do smażenia: masło klarowane
  • do dekoracji: pestki dyni lub/i płatki migdałowe

Przygotowanie:

  • Marchewki i ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W dużym garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć krótko cebulę. Dodać warzywa i dalej smażyć przez 4-5 minut.
  • Następnie wlać ok. 750 ml ciepłej wody, przykryć i gotować na małym/ średnim ogniu, aż marchew będzie miękka.
  • Dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy: ¾, łyżeczki soli,  łyżeczki (szczypta) pieprzu, słodkiej papryki, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej. Zblendować na gładki krem.
  • Po nałożeniu na talerz posypać zupę pestkami dyni lub/i płatkami migdałowymi.
  • Przepis pochodzi z diety przygotowanej przez p.Małgosię z bloga: qchenne-inspiracje.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s