Kasza wiejska z cukinią, serem feta i pomidorkami

salatka z kaszy, cukinii, fety

Składniki na 1 porcję:

  • 50 g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1 mała cukinia lub pół średniej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 kostek sera feta (ok. 40 g)
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki sosu winegret
  • przyprawy: zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  • Ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
  • Nagrzać piekarnik do 200 st.C. Cukinię dobrze umyć, pokroić na ćwiartki. Przełożyć do miski, dodać 2 łyżki oliwy oraz łyżeczkę ziół prowansalskich i ½ łyżeczki soli. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Piec prze 15 minut.
  • Pokroić pozostałe składniki: pomidorki na połówki, ser feta w kostkę.
  • Zerwać listki bazylii, umyć i osuszyć.
  • Wyłożyć na talerze składniki: kaszę z cukinią, dodać pomidorki i ser feta,posypać listkami bazylii i pestkami dyni.
  • Wymieszać składniki na sos winegret: 1 łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy. Danie polać 2 łyżkami sosu.

salatka z kaszy, cukinii, fety (1)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s