Papryka faszerowana kaszą gryczaną

papryka faszerowana kasza, marchewka, serem feta

Składniki na 2-4 porcje:

  • 4 średnie papryki
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 3 małe lub średnie marchewki (ok. 200 g)
  • 150 g sera feta
  • 5 suszonych pomidorów z zalewie
  • mała cebula
  • świeże zioła: garść listków bazylii
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st.C (góra-dół).
  • Papryki umyć, odciąć wierzch papryki z zieloną łodygą. Papryki ułożyć na tacce i piec przez 10 minut.
  • Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu (ok. 15 minut w wodzie z dodatkiem ¾ łyżeczki soli)
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę, a następnie dodać marchewkę startą na grubych oczkach (można również poszatkować w malakserze). Podsmażyć kilka minut, aby marchewka zmiękła.
  • Pomidory suszone i ser feta pokroić na drobne kawałki.
  • Wymieszać wszystkie składniki, dodać posiekaną bazylię oraz przyprawy: szczyptę soli, szczyptę papryki czerwonej i małą szczyptę pieprzu, ew. suszoną bazylię.
  • Papryki wypełnić farszem. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 st.C i zapiekać papryki 15 minut.
  • Przepis z diety napisanej przez p.Małgosię z bloga: qchenne-inspiracje.pl

papryka faszerowana kasza, marchewka, serem feta (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s