Sernik z polewą krówkową

sernik z polewa krowkowa

Składniki na formę 24 cm:

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 35 g płatków migdałowych + garść do posypania
  • 1 kg twarogu sernikowego (np. Piątnica) lub zwykłego twarogu tłustego do samodzielnego zmielenia min. 2 razy
  • 250 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 6 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mała puszka masy krówkowej (400 g)

Przygotowanie:

  • Sernik przygotować minimum dzień przed planowanym podaniem.
  • Wszystkie składniki na sernik wyciągnąć minimum 1-2 godziny przed przygotowaniem i ocieplić w temperaturze pokojowej.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st.C (góra-dół).
  • W rondelku rozpuścić masło. W malakserze umieścić herbatniki i migdały i skruszyć je jak najdrobniej, a następnie przełożyć do masła. Wymieszać dobrze, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Samo dno tortownicy (bez boków) wyłożyć dociętym papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę, ugnieść odwróconą szklanką  i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • W dużej misce ubić krótko żółtka z cukrem pudrem, następnie dodać twaróg sernikowy i serek Philadelphia oraz łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Zmiksować na gładką masę, ale dość szybko, aby nie wtłoczyć do środka masy zbyt dużo powietrza. Wyłożyć masę serową na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez ok. godzinę (aż masa się zetnie). Po zakończeniu pieczenia wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i odczekać kolejne pół godziny. Po tym wyciągnąć sernik na blat, aby całkiem ostygł i włożyć do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
  • Masę krówkową rozgrzać w rondelku. Często mieszać, aby pozbyć się grudek. Odstawić, a jak chwilę ostygnie wyłożyć na wierzch sernika. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić sernik ponownie do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

sernik z polewa krowkowa (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s