Zupa szczawiowa z ryżem

zupa szczawiowa (1)

Składniki na 5 porcji:

  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 5 pęczków szczawiu (300 g po odcięciu łodyg)
  • 5 jajek
  • 100-150 g ryżu np. parboiled
  • 100 ml śmietany
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  • Przygotować bulion warzywny wg tego przepisu.
  • Odciąć łodygi szczawiu, liście umyć i pokroić lub porwać w rękach na mniejsze kawałki.
  • W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szczaw i smażyć krótko do czasu jak liście zwiędną i zmienią kolor na ciemniejszy. Zalać ciepłym bulionem. Śmietanę wymieszać dobrze z chochelką zupy i przelać do garnka. Ręcznym blenderem zmiksować całość. Doprawić min. 1 łyżeczką soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżeczkami cukru. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ugotowane w bulionie marchewki i pietruszki w ilości wg uznania, i dodać do zupy.
  • Osobno ugotować ryż i jajka na twardo.

zupa szczawiowa (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s