Risotto z kalafiorem i brokułem

risotto z kalafiorem i brokulem

Składniki na 3 porcje:

  • 200-220 g ryżu typ Arborio, Carnaroli (ok. 1 szklanka)
  • 450-500 g różyczek brokuła i kalafiora (łącznie, proporcje dowolne)
  • 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 cebula
  • biała część niedużego pora (opcjonalnie)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 120-150 ml białego, wytrawnego wina (ok. 1 kieliszek)
  • 50 g parmezanu (ok. 6 łyżek) + do posypania
  • świeże zioła: tymianek, mięta lub szczypiorek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:

  • Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. W dużym, szerokim garnku rozgrzać 3 łyżki masła, wrzucić cebulę  i pora, smażyć krótko do zeszklenia. Dodać ryż, wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 1 minutę, do czasu gdy zrobi się przeźroczysty.
  • Kalafior i brokuł umyć w zimnej wodzie, podzielić na małe różyczki (łącznie ok. 450-500 g). Dodać do garnka i smażyć ok. 3-4 minuty. *
  • Dodać białe wino. W między czasie podgrzać bulion w osobnym rondelku. Po całkowitym odparowaniu wina, dodać pierwszą porcję bulionu ok. 1 chochelkę (100-150 ml). Gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu. Pod koniec dodać groszek, delikatnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut (sprawdzać czy ryż nie przywiera do dna).
  • Dodać starty parmezan oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, ½ łyżeczki tymianku. Można dodać świeże zioła: miętę, tymianek lub szczypiorek. Wymieszać delikatnie i do razu podawać. Każdą porcję można dodatkowo posypać łyżeczką parmezanu.

* Kalafior i brokuł można również ugotować na parze (brokuł zachowa wtedy ładniejszy kolor) i dodać do dania wraz z zielonym groszkiem. Czas gotowania warzyw na parze to ok. 20-25 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s