Sałatka z buraczkiem, gruszką i serem feta

salatka z buraczkiem i gruszka
Składniki na 2 porcje:

  • 2 duże garści mieszanki sałaty (np. szpinak, rukola, rzymska)
  • 1 średni lub duży burak
  • 100 g sera feta
  • ½ gruszki
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 st.C (góra-dół).
  • Buraczka dobrze umyć, przekroić na pół i zawinąć w folię aluminiową.
  • Piec przez 35 minut.
  • Sałatę i gruszkę umyć. Składniki pokroić w kostkę, orzechy drobniej posiekać. Wymieszać składniki na sos.
  • Upieczonego buraczka ostudzić, obrać ze skórki, pokroić w plasterki lub kostkę.

salatka z buraczkiem i gruszka (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s