Tarta z pieczarkami, porem i serem cheddar

tarta z pieczarkami

Składniki na formę 24 cm:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g masła
  • 1 żółtko do ciasta + 2 żółtka do sosu
  • 500 g pieczarek
  • 150 g sera cheddar
  • 1 duży por
  • 1 czerwona cebula
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
  • zioła: świeży tymianek
  • do smażenia: oliwa

Przygotowanie:

  • Kruche ciasto: w dużej misce przygotować 200 g przesianej mąki, dodać dużą szczyptę soli i szczyptę cukru lub ksylitolu. Do mąki dodać zimne masło (prosto z lodówki), pokrojone w 1 cm kostkę. Połączyć składniki (najszybciej w rozdrabniaczu), do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Następnie dodać 1 żółtko. Szybko połączyć składniki , dodać łyżkę lodowatej wody, wyrobić ciasto na gładką kulę. W razie potrzeby dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Gdyby ciasto kleiło się do rąk, oprószyć je mąką. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 – 45 minut.
  • Pory umyć i pokroić drobno, przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem. W niedużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pory i dusić na małym ogniu, aż pory będą całkowicie miękkie. W trakcie podlać wodą.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Przygotować pieczarki: umyć je, w razie potrzeby obrać. Pokroić na nieduże kawałki.
  • Cebulę obrać i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, podsmażyć krótko, dodać 1 łyżeczkę soli i smażyć dalej bez przykrycia, aż będą brązowe, a woda odparuje.
  • Formę na tartę (ok. 24-25 cm) wysmarować masłem i włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przygotować 2 kawałki przeźroczystej folii, jeden kawałek ułożyć na stolnicy, a drugim kawałkiem przykryć ciasto (zapobiegnie to klejeniu się ciasta do wałka). Rozwałkować na okrąg odrobinę większy niż forma i ułożyć w formie, dociskając na brzegach. Ponakłuwać dno widelcem. Żeby brzegi tarty nie opadły w czasie pieczenia należy wstawić ciasto do lodówki jeszcze na 10-15 minut przed pieczeniem, następnie ułożyć na cieście docięty i zmięty papier do pieczenia i wysypać na wierzch suchy groch.Wstawić ciasto do piekarnika, piec przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.
  • Pieczarki wymieszać z porem. Dodać ser, starty na tarce o dużych oczkach. Dodać listki tymianku (2-3 łyżki). Wymieszać i wyłożyć farsz na upieczony spód.
  • W niedużym naczyniu rozbełtać 2 żółtka z 100 ml mleka i 100 ml śmietany kremówki, dodać ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę pieprzu. Wylać na farsz.
  • Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30 minut na złoty kolor.
  • Udekorować świeżym tymiankiem.
  • Przepis zmodyfikowany ze stron: 2laskiwanilii.blogspot.com oraz kwestiasmaku.com

tarta z pieczarkami 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s