Zapiekanka z soczewicą, pieczarkami i puree dyniowym

zapiekanka z soczewica, pieczarkami i puree dyniowym (1)

Składniki na 6 porcji:

  • 2 opakowania mrożonej dyni  (900 g) lub 1 kg świeżej
  • 300 g zielonej soczewicy
  • 250 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100-120 g sera cheddar
  • ½ szklanki mleka
  • zioła: kilka gałązek świeżego tymianku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka lub wędzona
  • do smażenia: oliwa, masło

Przygotowanie:

  • Soczewicę przepłukać na sitku w zimnej wodzie. Zagotować wodę w garnku (ok. 4-5 szklanek), dodać 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku w łupinie oraz soczewicę. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu ok. 20-25 minut. W połowie gotowania dodać 1 łyżeczkę soli. Odcedzić, odkładając czosnek na później. W garnku przedzielić soczewicę na pół, połowę zmiksować ręcznym blenderem. Odstawić.
  • W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać dynię pokrojoną w kostkę, wymieszać z masłem, dodać łyżeczkę soli. Wlać ¼ szklanki mleka, przykryć garnek i dusić na małym ogniu ok. 25 minut aż dynia będzie całkiem miękka. W między czasie dodać kolejne ¼ szklanki mleka, aby dynia nie przywierała do dna. Ugotowaną dynię ubić na puree (tłuczkiem do ziemniaków) lub zmiksować blenderem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, paprykę słodką lub wędzoną, pieprz, ew. sól.
  • Piekarnik nagrzać do 160 st.C (góra-dół).
  • Przygotować warzywa: cebulę obrać i pokroić w kostkę, seler umyć i pokroić w cienkie plasterki, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę i listki świeżego tymianku. Podsmażyć 2-3 minuty, następnie dodać marchewkę i seler, 2 szczypty soli oraz szczyptę pieprzu. Smażyć 10 minut, w trakcie podlewając odrobiną wody. W między czasie przygotować pieczarki: umyć, w razie potrzeby obrać, pokroić w plasterki. Dodać do reszty warzyw i smażyć kolejne 5 minut.
  • Następnie dodać 5 łyżek przecieru pomidorowego, przeciśnięty przez praskę czosnek, całą soczewicę i dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić dobrze solą i pieprzem.
  • Przełożyć cały farsz do naczynia żaroodpornego (o wymiarach ok. 20 x 30 cm). Na wierzchu ułożyć puree z dyni, wyrównać. Całość posypać startym serem. Piec 20-25 minut.
  • Przepis pochodzi z książki: „Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” autorstwa Dominiki Wójciak.

zapiekanka z soczewica, pieczarkami i puree dyniowym (2)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s