Sernik z musem truskawkowym

sernik z musem truskawkowym 2

Składniki na formę 22 cm:

  • 140 g herbatników
  • 70 g masła
  • 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) + kilka do dekoracji
  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 430 g jogurtu greckiego (250 g do masy serowej + 180 g do truskawek)
  • 120 g cukru pudru (6 łyżek do masy serowej + 6 łyżek do truskawek)
  • 8 g cukru waniliowego
  • 30 g żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • do dekoracji: gorzka czekolada, płatki migdałów

Przygotowanie:

  • Wyciągnąć z lodówki masło, twaróg i jogurt grecki, aby ociepliły się do temperatury pokojowej.
  • Herbatniki umieścić w malakserze. Dodać roztopione lub bardzo miękkie masło i  zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę, ugnieść odwróconą szklanką  i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Do małego rondelka wsypać 10 g żelatyny (ok. 2,5 łyżeczki), dodać 40 ml wody (ok. 2,5 łyżki), wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie ustawić rondelek na minimalnym ogniu i mieszając, rozpuścić żelatynę (krótko podgrzewać, nie doprowadzać do wrzenia!). Odstawić do przestudzenia.
  • Twaróg zmielić dwukrotnie. Przełożyć do miski, dodać 250 g jogurtu greckiego i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać 60 g cukru pudru (ok. 6 łyżek) oraz 8 g cukru waniliowego i zmiksować. Żelatynę rozrobić z 2 łyżkami masy serowej, dodać do reszty masy i dokładnie zmiksować. Przelać na schłodzony spód. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Truskawki umyć, odciąć szypułki i zmiksować blenderem na puree, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru i zmiksować.
  • 20 g żelatyny (ok. 5 łyżeczek) zalać 75 ml wody (ok. 5 łyżek), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Ustawić rondelek na minimalnym ogniu i mieszając, rozpuścić żelatynę (krótko podgrzewać, nie doprowadzać do wrzenia!). Odstawić do przestudzenia.
  • W misce umieścić 180 g jogurtu greckiego i ubić przez chwilkę, dodać puree z truskawek i przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami puree truskawkowego). Ubijać do połączenia. Mus truskawkowy wylać na stężałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez całą noc.
  • Przepis pochodzi ze strony: mojewypieki.com
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s