Naleśniki z serem i musem truskawkowym

nalesniki z serem

Składniki na 8 naleśników:

  • 300 ml mleka
  • 110 g mąki orkiszowej (typ 630-800) lub pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 500 g półtłustego lub chudego twarogu
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • cukier waniliowy lub ksylitol (ok. 30 g)
  • kilka truskawek, borówki
  • przyprawy: sól

Przygotowanie:

  • Naleśniki: W dużej misce umieścić suche składniki: 110 g mąki, szczyptę soli i łyżkę cukru. Wbić 2 jajka oraz wlać 100 ml mleka. Zmiksować lub wymieszać, następnie dodać pozostałe 200 ml mleka. Masło (ok. 20-25 g) rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać i odstawić ciasto na 30 minut, aby zrobiło się bardziej gęste i elastyczne.
  • Patelnię ok. 26-28 cm bardzo mocno rozgrzać (bez dodatku tłuszczu). Ciasto nalewać niedużą chochelką (ok. 100 ml ciasta na 1 naleśnika), rozlać ciasto, szybko obracając patelnią. Smażyć z każdej strony na średnim ogniu, ok. 2-2,5 minuty z pierwszej strony i ok. 1 minutę z drugiej strony.
  • Talerz z usmażonymi naleśnikami przykrywać mocno wilgotną, bawełnianą ściereczką (dość kruche naleśniki staną się elastyczne, nie będą się łamać).
  • Nadzienie: Twaróg wymieszać ze śmietaną, dodać cukier. Truskawki umyć, szypułki odkroić, owoce zmiksować blenderem na mus.
  • Po usmażeniu naleśników, nałożyć na każdy ok. 1 łyżkę nadzienia, rozsmarować na całości i zawinąć w kopertę. Naleśniki polać musem truskawkowym.
  • Przepis na naleśniki pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

nalesniki z serem 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s