Zupa z zielonych szparagów

zupa szparagowa

Składniki na 4 porcje:

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 pęczki zielonych szparagów (1 kg)
  • 2 duże cebule
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • do smażenia: masło klarowane lub oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir
  • do podania: pieczywo pełnoziarniste, świeży koperek, śmietana, płatki migdałów

Przygotowanie:

  • Przygotować bulion warzywny wg tego przepisu.
  • Szparagi umyć, łodygi obrać obieraczką , a twarde końcówki na dole odciąć. Pokroić na mniejsze kawałki (ok. 3-5 cm)
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić 2 łyżki masła klarowanego (lub oliwy), zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dodać szparagi i podsmażyć całość ok. 3 minut na średnim ogniu.
  • Do garnka wlać gorący bulion warzywny i gotować ok. 20 minut, aż szparagi będą całkiem miękkie.
  • Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, szczyptę imbiru. Następnie zmiksować na krem.
  • Przepis pochodzi ze strony: agnieszkamaciag.pl
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s