Curry z dorszem i dynią

curry dyniowe z dorszem

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 polędwice z dorsza (ok. 500 g)
  • mała dynia
  • 2 pory
  • 2 żółte papryki
  • główka brokuła
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma
  • do smażenia: olej kokosowy lub oliwa
  • do podania: ryż parboiled lub jaśminowy (ok. 300 g)

Przygotowanie:

  • Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem i natrzeć solą i pieprzem. Pokroić na mniejsze kawałki.
  • Paprykę umyć i pokroić w większą kostkę. Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Pory umyć, odkroić liście, a białą część pokroić w plasterki i posiekać drobno.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego. Dodać pory oraz ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki. Doprawić 2 szczyptami soli. Smażyć ok. 10 minut.
  • Następnie dodać paprykę i dynię oraz przyprawy: 2 szczypty pieprzu, 2 szczypty papryki ostrej,  ½ łyżeczki papryki słodkiej, ½ łyżeczki kurkumy. Dusić pod przykryciem ok. 12 minut.
  • Brokuła ugotować osobno lub dusić wraz z papryką i dynią.
  • Dodać mleczko kokosowe i dalej dusić 10 minut.
  • Dodać rybę i dusić kolejne 7-10 minut, aż ryba będzie gotowa. Doprawić solą do smaku.
  • Przepis pochodzi z książki „Vege na diecie” M.Makarowska

curry dyniowe z dorszem 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s