Kaszotto z kurkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami

kaszotto z kurkami

Składniki na 3-4 porcje:

  • opakowanie mrożonych kurek (300-400 g)
  • szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej (200 g)
  • biała część dużego pora
  • 2-3 małe cebule dymki ze szczypiorem
  • 100 ml białego wina
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • garść orzechów włoskich
  • ok. 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 5-6 łyżek tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • do smażenia: oliwa

Przygotowanie:

  • Pora umyć, pokroić w plasterki i posiekać drobno. Cebulki pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pora i cebulki (bez szczypioru), smażyć ok. 8 minut.
  • Kurki przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem. Dodać na patelnię, smażyć 5 minut, w między czasie dodając 2-3 szczypty soli.
  • Kaszę przełożyć na sitko, opłukać pod ciepłą wodą. Dodać na patelnię, wymieszać i smażyć 2 minuty.
  • Następnie wlać 100 ml wina i dusić pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Wlać szklankę ciepłego bulionu i dusić ok. 15 minut na małym lub średnim ogniu (co jakiś czas sprawdzając czy kasza nie przywiera).
  • Dodać umyty szpinak i przyprawy: ¼ łyżeczki słodkiej papryki, ¼ łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. Następnie wlać 100 ml mleczka kokosowego i dusić jeszcze 3 minuty.
  • Na koniec dodać posiekane orzechy, pokrojony szczypior i kawałki suszonych pomidorów. Całość posypać parmezanem.
  • Przepis pochodzi z książki „Vege na diecie” M.Makarowska
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s