Tarta z puree dyniowym i buraczkami

tarta z puree dyniowym i buraczkami

Składniki na 4 porcje:

  • 170 g mąki orkiszowej typ 500-630
  • 110 g zimnego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 350-400 g obranej dyni *
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 średnie buraczki
  • 3 średnie marchewki
  • 100 g sera feta
  • garść rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, rozmaryn

* potrzeba ok. ½ kilogramowej dyni

Przygotowanie:

  • Piekarnik nastawić na temperaturę 190 st.C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Kruche ciasto: w dużej misce przygotować 170 g przesianej mąki, dodać dużą szczyptę soli i szczyptę cukru lub ksylitolu. Do mąki dodać zimne masło (prosto z lodówki), pokrojone w 1 cm kostkę. Połączyć składniki (siekając nożem lub rozdrabniaczem), do uzyskania konsystencji przypominającej bułkę tartą. Następnie dodać 1½ łyżki zimnej śmietany. Wyrobić szybko ciasto na gładką kulę, w razie potrzeby dodać jeszcze ½ łyżki śmietany. Gdyby ciasto kleiło się do rąk, oprószyć je mąką. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 30 – 45 minut.
  • Puree z dyni: dynię obrać ze skórki, wydrążyć i pokroić w 2-3 cm paski. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i piec do miękkości, przez ok. 35 minut. Następnie dynię ostudzić i zblendować z dodatkiem przypraw: szczyptą pieprzu, 2 szczyptami soli, imbiru, gałki muszkatołowej. Można dodać również słodką paprykę i rozmaryn.
  • Buraczki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć je na nagrzewającą się patelnię, dodać 4-5 łyżek wody, przykryć i gotować kilka minut. Marchewkę umyć, obrać i pokroić również w plasterki. Jak buraczki nieco zmiękną, dodać marchewkę, 1 łyżkę masła, 3 łyżki octu balsamicznego oraz 1 łyżkę miodu. Gotować ok. 10 minut, aż odparuje nieco wody z patelni i warzywa będą miękkie.
  • Formę na tartę (ok. 24-25 cm) wysmarować masłem i włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.
  • Ciasto wyciągnąć z lodówki. Przygotować 2 kawałki przeźroczystej folii, jeden kawałek ułożyć na stolnicy, a drugim kawałkiem przykryć ciasto (zapobiegnie to klejeniu się ciasta do wałka). Rozwałkować na okrąg odrobinę większy niż forma i ułożyć w formie, dociskając na brzegach. Ponakłuwać dno widelcem. Żeby brzegi tarty nie opadły w czasie pieczenia, można ułożyć na cieście docięty i zmięty papier do pieczenia i wysypać na wierzch suchy groch.
  • Piec ciasto przez 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Na dnie tarty rozsmarować puree z dyni, a następnie ułożyć buraczki i marchewkę. Piec przez kolejne ok. 25 minut.
  • Wyciągnąć tartę z piekarnika, odstawić na chwilę do ostudzenia, posypać serem feta i rukolą.
  • Przepis pochodzi ze strony: zielonysrodek.pl

tarta z puree dyniowym i buraczkami 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s