Ryba zapiekana z ziemniaczkami i dynią

ryba zapiekana z ziemniaczkami i dynia 3
Składniki na 3 porcje:

  • 300-350 g polędwicy z dorsza (bez skóry)
  • 10 małych młodych ziemniaczków
  • 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę (ok. 200 g)
  • 250 ml bulionu warzywnego (1 szklanka)
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, tymianek, cząber
  • świeże zioła: rozmaryn lub tymianek
  • oliwa

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do 200 st.C (góra-dół, bez termoobiegu).
  • Dynię obrać, wydrążyć i pokroić w 2 cm kostkę.
  • Ziemniaki wyszorować, włożyć do garnka, zalać bulionem, dodać kilka ziarenek ziela angielskiego, 1 gałązkę rozmarynu i gotować przez 10 minut. Następnie dodać dynię i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec gotowania dodać przyprawy: po łyżeczce tymianku i cząbru.
  • Rybę delikatnie opłukać w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć na desce i natrzeć solą i pieprzem z obydwóch stron. Pokroić rybę na mniejsze kawałki.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć ziemniaki, dynię i bulion. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby, polać 2 łyżkami oliwy i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Następnie włączyć funkcję grilla i piec kolejne 5 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: kwestiasmaku.com

ryba zapiekana z ziemniaczkami i dynia

ryba zapiekana z ziemniaczkami i dynia 1

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s