Lazania ze szpinakiem i pieczarkami

lazania z pieczarkami i szpinakiem 3Składniki na 6 porcji:

  • 9 płatów makaronu lasagne
  • 750 g pieczarek
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego (900 g)
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 szklanki tartego sera żółtego
  • 6 łyżek parmezanu lub mozzarelli
  • 125-150 g serka ricotta
  • 500 ml mleka
  • 3 pełne łyżki masła klarowanego (ok. 30 g)
  • ¼ szklanki mąki pszennej (ok. 3 pełne łyżki)
  • przyprawy: suszona bazylia, oregano, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C (= 350 st.F).
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i podgotować makaron przez 2-3 minuty (najlepiej partiami po 2-3 płaty). Makaron odcedzić i rozłożyć obok siebie, aby się nie skleił.
  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W średnim garnku rozgrzać 2-3 łyżki masła, zeszklić cebulę. Po chwili dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać przyprawy: 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę bazylii, 1/2 łyżki oregano. Dodać mąkę, mieszać ok. 1 minutę. Stopniowo wlewać mleko, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Dodać szczyptę pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • Na rozgrzanej patelni odmrozić szpinak, poczekać aż odparuje z niego woda. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, min. 1/2 łyżeczki soli (można więcej) oraz szczyptę pieprzu.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  • Naczynie żaroodporne (o wymiarach ok. 20 x 30 cm) wysmarować masłem. Ułożyć na dnie 3 płaty makaronu, rozsmarować na nich warstwę serka ricotta, następnie wyłożyć połowę szpinaku, posypać połową startego sera, ułożyć plasterki pomidora i wylać nieco mniej niż połowę sosu pieczarkowego. Powtórzyć warstwy: makaron, serek ricotta, szpinak, ser żółty, pomidory i sos pieczarkowy (pozostawić 3-4 łyżki sosu na wierzch). Całość przykryć makaronem, polać resztką sosu pieczarkowego i posypać parmezanem.
  • Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: damndelicious.net

lazania z pieczarkami i szpinakiem

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s