Cukinie po meksykańsku

cukinie po meksykansku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże cukinie
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 60-80 g brązowego ryżu
  • szklanka kukurydzy
  • małej papryczki chili
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150-200 g tartego żółtego sera
  • przyprawy: sól, kumin, papryka słodka
  • do smażenia: oliwa
  • do podania: jogurt naturalny lub śmietana

Przygotowanie:

  • Ugotować brązowy ryż wg przepisu na opakowaniu (ok. 60-80 g suchego ryżu powinno po ugotowaniu zwiększyć objętość do 1 szklanki, suchy ryż wypłukać w zimnej wodzie, zalać ok. 150-175 ml zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu ok. 30-35 minut).
  • Cebulę obrać i pokroić drobno. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i paprykę i smażyć przez 2-3 minuty. Dodać ugotowany ryż, pokrojoną drobno papryczkę chili (bez pestek) oraz odcedzoną kukurydzę i  fasolę. Dodać przyprawy: ½ soli, ½ łyżeczki kuminu, łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszać wszystko i smażyć kolejne 5 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 195 st.C (=400 st.F)
  • Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć łyżką miąższ.Wnętrze każdej cukinii skropić lekko oliwą, oprószyć solą, wypełnić farszem do pełna, a wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Naczynie przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut.
  • Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
  • Przepis pochodzi ze strony: makingthymeforhealth.com

cukinie po meksykansku 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s