Risotto z warzywami

warzywne risotto

Składniki na 4 porcje:

  • 200-220 g ryżu typ Arborio, Carnaroli (ok. 1 szklanka)
  • 500 g pieczarek
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • biała część niedużego pora
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 120-150 ml białego wytrawnego wina (ok. 1 kieliszek)
  • 4 łyżki parmezanu + do posypania
  • przyprawy: sól, pieprz
  • do smażenia: masło klarowane

Przygotowanie:

  • Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i smażyć pieczarki do czasu, aż zbrązowieją i odparuje z nich woda. W trakcie dodać płaską łyżeczkę soli.
  • Paprykę, seler naciowy i marchewkę umyć i pokroić: paprykę w kostkę, seler i marchewkę w półplasterki.
  • Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. W dużym, szerokim garnku rozgrzać 3 łyżki masła, wrzucić cebulę  i pora, smażyć krótko do zeszklenia. Dodać ryż, wymieszać i smażyć na małym ogniu ok. 1 minutę, do czasu gdy zrobi się przeźroczysty. Następnie dodać do garnka warzywa i smażyć kolejne 3 minuty.
  • Dodać białe wino. Po odparowaniu wina, dodać pierwszą porcję gorącego bulionu ok. 1 chochelkę (100-150ml). Gdy ryż wchłonie bulion, dodać jego kolejną porcję i tak powtarzać czynność do wykorzystania całego bulionu. W między czasie delikatnie mieszać i sprawdzać czy ryż nie przywiera do dna. Pod koniec ryż powinien mieć kremową konsystencję.
  • Na koniec dodać do potrawy pieczarki, 4 łyżki tartego parmezanu i odrobinę czarnego pieprzu. Wymieszać delikatnie i do razu podawać. Każdą porcję posypać łyżeczką parmezanu i udekorować świeżymi ziołami (np. pietruszką lub bazylią).
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s