Ryba z warzywami (po grecku)

ryba  po grecku

Składniki na 3 porcje:

  • 2-3 duże płaty polędwicy z dorsza (bez skóry, ok. 550-650 g)
  • 3 duże marchewki (ok. 350 g)
  • 1 duża pietruszka (ok. 100 g)
  • 2 średnie cebule
  • mały kawałek pora (biała część)
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • do smażenia: oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie

Przygotowanie:

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st.C.
  • Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, pora umyć i pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć najpierw samą cebulę, a po chwili dodać pora.
  • Następnie dodać starte warzywa oraz 5 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe. Dusić ok. 10 minut, w między czasie mieszając i podlewając odrobinę wodą. 4 łyżki koncentratu wymieszać z 100 ml ciepłej wody lub bulionu. Dodać do warzyw i dusić kolejne 10 minut. Dodać przyprawy: ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki soli, ½ łyżeczki słodkiej papryki.
  • Rybę delikatnie opłukać w zimnej wodzie i bardzo dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozłożyć na desce i natrzeć solą i pieprzem z obydwóch stron.
  • Na patelni dobrze rozgrzać łyżkę oliwy. Rybę smażyć przez 1-2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym, a na wierzch wyłożyć warzywa.
  • Piec przez 15 minut.
  • Przepis pochodzi ze strony: zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com

ryba po grecku 2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s